torsdag 13 mars 2014

komprimerad skolgång eller höjd pensionsålder?

Just nu pratas det mycket om höjd pensionsålder för att försörja en allt äldre befolkning men ingen har pratat om att istället försöka komprimera skoltiden som ständigt förlängs. När jag själv gick på gymnasiet så upplevde jag att många kurser faktiskt kan ligga på högstadiet istället. Några exempel är engelska A, svenska A, matte A och historia A dessa kurser var bara repetition av högstadiet och kunde istället ligga på högstadiet.

Att komprimera skolgången har många fördelar då folk kommer ut i arbetslivet tidigare och kan börja betala skatt. Stressen med att skaffa barn skulle minskas då man får mer tid på sig att skaffa en högskoleutbildning. Idag tar man studenten vid 19, jobbar kanske ett år sedan hoppar på en utbildning som kanske tar fem år. Detta förutsatt att personen ifråga inte behöver läsa till några kurser för att få behörighet, inte tar studieuppehåll, klarar sina studier samt att  hen valde rätt utbildning från början. Många vet inte vad de vill och måste prova sig fram. Efter sin utbildning kanske man vill hinna jobba upp sig eventuellt jobba utomlands och flytta lite på sig. Men vi är inte fertila i all evighet och detta skapar stress när vi måste gå i grundskolan tills vi är vuxna.

Självklart ska inte standarden sänkas utan samma kurser ska läsas bara effektivare. Det hjälper även folk som inte är så intresserade av skolan eller bara skoltrötta. Hade gymnasiet varit kortare hade man räddat många från att hoppa av. Många av dessa tycker ofta att de slösar bort sitt liv på skolan och vill något annat. Då är det lättare att stanna kvar om studenten inte känns ljusår bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar