fredag 14 mars 2014

Sverige behöver samlad kollektivtrafik

Citytåg som skulle trafikera sträckan mellan Göteborg och Stockholm och erbjuda lite välbehövlig konkurrens till SJ blev inte av då ägarna nu säljer verksamheten. Ett av skälen till detta är att de inte fick sälja sina biljetter via SJs hemsida.

Här tycker jag att vi har en viktig faktor som krånglar till resandet för de som väljer att åka kollektivt. Idag har varenda litet företag sin egen hemsida man måste boka via. Ska man då åka långt kan det bli 3-4 olika hemsidor och biljetter att hålla koll på.
Detta krångel kan skrämma bort resenärer som vill prova kollektivtrafiken. Ofta kan man boka andra biljetter på SJs hemsida än bara SJs egna tåg men då tar de ut en avgift så det blir dyrare vilket är ett skäl till att jag alltid bokar på bolagens egna hemsidor.

Sen gäller det även att veta vad som finns. Bussbolag som Swebus och Netbus kräver att du känner till dem och går in på deras hemsida och bokar. Detta utesluter många som inte är så bevandrade i kollektivtrafiken och tror att tåg är enda sättet. Sen att varenda län har egna hemsidor och namn på just sin länstrafik kan jag inte hellre förstå. Det blir svårt att åka över länsgränser när man inte har en aning om vad länstrafiken heter överallt. All länstrafik i Sverige kan väl vara samma bolag med samma hemsida så du slipper ha tre fönster uppe samtidigt vid köp av länsöverskridande resor. Bolaget kan kanske bara ha lite olika undergrupper?

Personligen tycker jag även att vi måste ha en statlig hemsida som samlar alla resebolag och kan ge dig den snabbaste eller billigaste resevägen med bara en biljett. Nu när jag ska resa jämför jag säker 3-4 olika bolag på sina respektive hemsidor vilket är enormt opraktiskt. En hemsida som flygresor.se behövs bara att den samlar tåg och bussresor istället för flyg utan den extraavgift som SJ tar ut.

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/sj-utmanare-saljer-verksamheten_3359820.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar