måndag 6 augusti 2012

Vattenskotens baksidor


Än är sommaren inte slut och många tar chansen att komma ut från stan en stund.

För många av oss är sjön en källa till lugn och avkoppling. Få en paus från trafikköer och stress. Men detta har blivit allt svårare sen man släppte på reglerna för vattenskotrar. 1994 införde men stränga regler för att skydda växt- och djurliv samt sänka bullernivåerna på sjön. Dessa regler gillade dock inte Eu kommissionen vilket ledde till att reglerna lättades markant 2004 och det största ansvaret istället nu ligger regional nivå.
En vattenskoter är inte att jämföra med ett fordon så syftet är att komma ut på sjön eller ta sig någonstans. Detta är en leksak som bara går ut på att köra snabbt för skojsskull.
Grunda vatten med mjuka bottnar tar skada av användingen. De mjuka bottnarna är näringsrika och betydande för bla fiskbestånden. Det har även påvisats att ställen med känsligt fågelliv får påverkas markant negativt av detta.
Om några skulle komma och köra runt med motorcykel i en skog där familjer brukar plocka svamp och fullkomligt förstöra undervegetationen för att dessutom stressa djurlivet. Skulle folk nog kraftig reagera, men samma sak gäller tydligen inte på sjön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar