söndag 5 augusti 2012

Det ökande hatet

Något jag tänkt mycket på det senaste är att främlingsförgängligheten tycks öka.

Själv kom ganska nyligen hem från en resa till Rumänien där jag chokades över människosynen.

Man har ju hört att bla romer varit förtrycka där men jag förstod inte vidden av det. Den övervägande majoriteten skämtade elakt om romerna och visade öppet sin avsky. Men det som slog mig mest var att ingen reagerade på det, det var bara något självklart att ogilla dem.

Varför? Kanske för att de omöjligt kan komma in i ett samhälle som föraktar dem? Så de måste leva vid sidan av samhället. Kanske måste de flesta tigga när inga arbetsgivare vill ha dem.

Vilken tur att det inte är så i Sverige tänkte jag då naivt för att sedan läsa i DN om ett hat mot romer som slagit sig ner i stadsdelen Årvoll. Markägaren låter dem vara där och grannarna tycker det fungerar bra, men ändå flockas hatgrupper mot dem.

Läget är idag så spänt att statsministern fick gå in och uppmana till lugn. För trots att det nyss var ettårsdagen för Utöyakatastrofen som borde genomsyras av tolerans så hatar människor som aldrig förr. 

Några exempel på detta är nättidningen swedenconfidential.info som 2012-07-19 23:48  publicerade en artikel med denna titel ”Zigenare stjäl allt de kommer över i Oslo” eller 2012-07-28 17:57 då denna artikel kom ut: ”Tidningen Skånskan fördummad av politiskt korrekthet” där de beskriver hur de anser att tidningen skyddar grovt kriminella invandrare. Men det skrämmande är att de inte är ensamma. Näthatgrupperna blir bara fler och fler men varför? Varför måste vi hata så?

Kanske för att det är lättare att skylla allt på andra än att förstå att problemen kanske vilar på oss själva istället

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar