tisdag 7 augusti 2012

ägg produktionen


I Sverige är vi duktiga att slå oss för bröstet för mycket. Vi har världens bästa system, världens bästa naturskydd, världens bästa djurskydd. Detta kanske stämmer men vi är långt ifrån tillräckligt. Det räcker med att gå till en vanlig matbutik så kommer du till exempel se ägg med märket: ”Från höns med inredda burar.” Att den är ”inredd” innebär att hönsen har tillgång till: värpreden, ströbädd och sittpinnar med minimi arean 750 cm² per höna. De levar alltså sina liv instängda i en bur på ca 2,7×2,7 dm. Det är så man undrar om dessa tre enkla saker ens kan få plats där tillsammans med hönan som under sin livstid aldrig får se någonting annat en insidan av dessa väggar. Ett värdigt liv?
Vi med världens bästa djurskydd låter 39% av alla höns dagligen utsättas för detta medan 55% har märkningen frigående inomhus. Vilket innebär att man tar otroligt många individer som man låser in i ett rum där varje höna har ett utrymme på 3,33×3,33 dm. de lever alltså sina liv lika trångt som oss när vi ser konserter och spelningar. Alla som varit med om detta vet hur lätt risken för panik är samt att man dagligen kan läsa om hur folk ständigt blir nedtrampade. Det går inte ens att föreställa sig vilken stress dessa djur lever med varje sekund av sitt liv. Endast 6% har en ekologisk märkning och det är bara då det finns krav på tillgång till solljus. Att detta ens är lagligt är en skam för vårt samhälle som tror sig var så duktiga i dessa frågor. Detta måste förbjudas. Det är ohållbart med denna produktion av mat som om djuren vore maskiner istället för levande individer. För att uppnå en bra djurhållning så kan vi inte ha dessa omänskligt stora produktionsanläggningar utan ett mer småskaligt jordbruk. Vilket Norge klarar galant så varför skulle inte vi göra det?
Om endast ekologiska ägg fanns på marknaden och det enda alternativet för oss konsumenter så skulle inte priser stiga alls mycket. Anledningen till priserna i dagens samhälle är att affärerna lägger på för att folk som handlar ekologiskt är villiga till ett högre pris. Samt att det är en sådan liten produktion. Allt som är ovanligt går upp i pris och därför är guld dyrare en silver och hummer dyrare en räkor trotts att många hellre köper silver och äter räkor.
Förändring måste ske nu. Ingen levande individ förtjänar detta frihetsbrövande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar