Jag har alltid tyckt att man borde lagstifta om att alla
kommunala eller statliga matserveringar såsom skolor, fängelser och
äldreboenden ska servera ekologiska och närproducerade råvaror. Per portionen
skulle priset knappt påverkas eftersom det köper in sådana mängder. Detta skulle
stödja de ekologiska odlingarna och ge dem möjlighet till att sänka sina priser
i butikerna. Ett av skälen till att det idag är dyrare är just att få köper
utan istället tar det billigare nästan ”konstgjorda” altenativet. Skinka med påsprutad
röksmak och rulltårta som håller i 50 år är bara några exempel.
Men efter att ha pratat om detta fick jag reda på att det
inte är tillåtet inom EU. De har nämligen lagstiftat om att fri rörlighet ska
uppnås och att välja bort länder långt bort är ”diskriminering”. Därför måste
matserveringarna alltid ta det billigaste alternativet så att en sann
marknadsekonomi kan uppnås. Men till vilket pris?
Att välja bort tomater som fraktats halva jorden är inte
diskriminering utan allmänt vett nu när oljan ser ut att sina och isarna
smälter. Det är det inte heller att
välja bort genmanipulerade spannmål som blivit dränkta i konstgödsel som enligt
Sverigs största miljömärkning ”KRAV” är en av de största miljöbovarna i dagen
jordbruk.
Dessa regler är kanske bra om vi kallt endast ska sträva mot
fri marknadsekonomi och tillväxt. Vilket enligt EU tydligen är det största vi
kan uppnå.
Men om vill ha ut något mer av livet så är dessa regler helt
befängda.
Du har så rätt i allt du säger! :) Tillväxt, tillväxt, tillväxt... detta eviga mantra. Som om det vore det allra bästa man kan uppnå inom alla områden. Jag tycker snarare tvärtom. Den här planeten har sett tillräckligt av den tillväxt mänskligheten åstadkommer.
SvaraRadera