tisdag 7 augusti 2012

Ekologisk mat i skolan nu!


Jag har alltid tyckt att man borde lagstifta om att alla kommunala eller statliga matserveringar såsom skolor, fängelser och äldreboenden ska servera ekologiska och närproducerade råvaror. Per portionen skulle priset knappt påverkas eftersom det köper in sådana mängder. Detta skulle stödja de ekologiska odlingarna och ge dem möjlighet till att sänka sina priser i butikerna. Ett av skälen till att det idag är dyrare är just att få köper utan istället tar det billigare nästan ”konstgjorda” altenativet. Skinka med påsprutad röksmak och rulltårta som håller i 50 år är bara några exempel.

Men efter att ha pratat om detta fick jag reda på att det inte är tillåtet inom EU. De har nämligen lagstiftat om att fri rörlighet ska uppnås och att välja bort länder långt bort är ”diskriminering”. Därför måste matserveringarna alltid ta det billigaste alternativet så att en sann marknadsekonomi kan uppnås. Men till vilket pris?

Att välja bort tomater som fraktats halva jorden är inte diskriminering utan allmänt vett nu när oljan ser ut att sina och isarna smälter.  Det är det inte heller att välja bort genmanipulerade spannmål som blivit dränkta i konstgödsel som enligt Sverigs största miljömärkning ”KRAV” är en av de största miljöbovarna i dagen jordbruk.

Dessa regler är kanske bra om vi kallt endast ska sträva mot fri marknadsekonomi och tillväxt. Vilket enligt EU tydligen är det största vi kan uppnå.
Men om vill ha ut något mer av livet så är dessa regler helt befängda.

1 kommentar:

  1. Du har så rätt i allt du säger! :) Tillväxt, tillväxt, tillväxt... detta eviga mantra. Som om det vore det allra bästa man kan uppnå inom alla områden. Jag tycker snarare tvärtom. Den här planeten har sett tillräckligt av den tillväxt mänskligheten åstadkommer.

    SvaraRadera