torsdag 3 januari 2013

När åldern på förstaföderskor ökar

Att vi skaffar barn senare och senare i livet är det nog ingen som höjer ögonbrynen åt längre. Men att medianen för åldern på förstaföderskor på 70-talet var 23 mot dagens siffra på 28 år kanske är lite mer förvånande.
Det är absolut inget fel på detta men problemen kommer då denna trend tenderar att fortsätta. Ett täcken på att det har börjat eskalera kan ses på antalet assisterade befruktingar som de senaste 15 åren. Mellan 1990 och 2006 så har par som använt sig av denna behandliga ökat med 10.000 behandligar. Grovt sagt så kan man alltså säga att antalet ökar med 625 behandligar per år.
Skälen till detta är naturligtvis många såsom större acceptans och tilltro till vetenskapen men det står endast för en liten del av denna enorma ökningen.
Ett av de största skälen är att allt fler väntar för länge. När de väl bestämmer sig så kan fertaliteten ha avtagit så att det inte längre går att bli gravid på naturlig väg. Även om det i enstaka fall går vid höga åldrar så är det verkligen vist? Vi lever inte för alltid, en del dör vid 60 och då kanske barnet bara är 15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar