söndag 28 oktober 2012

Chokladrutor med apelsin

Jag kom hem klockan 12 igår natt efter att ha druckit vin med lite vänner och tyckte det kändes som en bra idé att baka.Tur att sambon inte var hemma när jag rotade runt i köket mitt i natten ;)

Resultat blev denna kaka som ni som gillar apelsinchoklad kommer att älska!


Ugns temp: 200 grader
5 ägg
3 dl socker
2 dl sirap
1 dl vatten
1 dl kaffe
200g smör
4 dl vetemjöl
4 msk kakao
skal från en apelsin men spara lite till glasyren

Glasyr

50 g mörk blockchoklad
50 ljus blockchoklad
1/3 dl kaffe
1 tsk vaniljsocker
resten av apelsinskalet
 
Lägg bakblåtspapper i en långpanna ca 30x40 cm. Vispa ägg sirap och socker ordentligt.
Koka upp vattnet i en kastrull som den sedan lägger smöret i efter att du
delat det i mindre bitar. När det har smält så ska det i bunken. Riv apelsinen.
Häll i tillsammans med mjöl, kakao och bakpulver. Häll smeten i pannan och
grädda i nedre delen av ungen i ca 15 min, Kom i håg att alla ugnar är olika
så håll koll.
 
Lägg chokladen chokladen i en djup tallrik som placeras ovanpå en
kastrull med kokande vatten. Vrid ner värmen på plattan så att det
inte kokar över. Rör med en sked eller gaffel  så att det smälter jämnt.
Ta av det när allt har smält och i med apelsinskal, kaffe och vaniljsocker.
 
Lyfte ur kakan ur plåten genom att hålla i pappret. Om den är kvar kan
det vara svårt att komma åt kanterna. Fördela glasyren jämnt över
kakan. Skär i fyrkanter när den svalnat,
 

Perfekt som sista minuten present




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar