Kaffekavring med äpple och kanel
2 dl kallt vatten
1,5 dl kaffe
3 dl grovt rågmjöl
4 dl rågsikt
1 msk olivolja
1 äpple
25g jäst (halvt paket)
1/3 dl sirap alt rörsocker, muskavosocker
1 dl linfrön
salt
kanel
Häll i vatten, kaffe och olja i en bunke. Smula sönder jästen och rör om tills den löst
sig. Riv äpplet med rivjärn och ner med det i bunken tillsammans med linfrön salt,
kanel, sirap och mjöl.Om degen är väldigt kletig så kan mer mjöl behövas.
Arbeta i en assistent eller med en träslev tills den släpper i kanterna.
Strö på lite mjöl på toppen och låt jäsa i ca 30 min. Lägg degen på
ett mjölat bakbord och forma till en rektangel som läggs i en
form. Jäs ca 40 min. In i ungen på 220 grader tills
innertemperaturen på brödet når 98 grader
(ca en timme). Låt svalna under bakduk.
sig. Riv äpplet med rivjärn och ner med det i bunken tillsammans med linfrön salt,
kanel, sirap och mjöl.Om degen är väldigt kletig så kan mer mjöl behövas.
Arbeta i en assistent eller med en träslev tills den släpper i kanterna.
Strö på lite mjöl på toppen och låt jäsa i ca 30 min. Lägg degen på
ett mjölat bakbord och forma till en rektangel som läggs i en
form. Jäs ca 40 min. In i ungen på 220 grader tills
innertemperaturen på brödet når 98 grader
(ca en timme). Låt svalna under bakduk.
Ett tips är att frysa ner ena halvan
så brödet inte blir torrt.
så brödet inte blir torrt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar